perjantai 18. tammikuuta 2013

Kirjapläjäys..

Kirja pinon päällinmäisenä nyt; Ihminen ja metsä-kohtaamisia arjen historiassa osa 1.
Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksen suojissa syntyneessä suur teoksessa tarkastellaan kolmen itsenäisen kokonaisuuden kautta metsää suomalaisessa arjessa.
Lähetymistapa on kokemushistoriallinen, kuinka ihminen on eri aika kausina ja eri tilanteissa kokenut metsän. Tässä kirjassa liikutaan 1500-1850 luvuilla.
Satoja vuosia sitten metsän merkitys ihmiselle jokapäiväisessä elämässä oli erityisen huomattava-ihminen eli metsissä ja metsistä.Näkökulmaa vaihdetaan lapsista aikuisiin, miehistä naisiin, rahvaasta säätyläisiin, kansanparantajasta patruunaan ja marjanpoimijasta taiteilijaan.
Monet asiat ovat minulle outoja, aavistus kyllä on..esim.kasken ajan raivioista ja paimentamisesta metsä laitumella. Todella mielenkiintoista on osio metsä ruoka maisemana.
Metsä on kansanuskossa näytellyt myös erittäin suurta osaa.
Valtion talouspoliitiikka 1500-1850 luvulla, alkoi nukuttamaan.
Toisessa osassa kuvataan aikaa jolloin yhteiskunta muuttui voimakkaasti. Luontaistaloudessa elänyt yhteiskunta teollistui ja kaupunkeja syntyi.
Metsä teollisuus löi itsensä läpi, mullistaen maaseudun elämää.
Valitettavasti mieleeni tulee putipuhtaaksi kynityt metsät. Aukoilla ei kasva moneen vuoteen kuin heinä. Maisema muistuttaa sota tannerta!
Toista kirjaa en taidakkaan lukea..

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta!
  Minullakin yksi metsäkirja tuossa hyllyssä, jäi vähän kesken 'Herrarna i Skogen', kirja tosin vähän toisesta näkövinkkelistä. Miten Ruotsin kirjallisuudessa ihmiset kokivat metsän, ei niinkään työn puolesta, vaan myös henkiseltä puolelta. Siitä nimi.

  Muistan kun kerran annoin 3-4.luokkalisille ajatteluaiheeksi 'Metsä'. Biologian kirjassa oli pari sivua aiheesta. Lapset kirjoittivat 15 minuutissa yhteensä enemmän kuin tuo. He kirjoittivat taas tunteista. Mitä metsässä tuntee, mikä siellä ihastuttaa ja mikä pelästyttää. Lapsinäkökulma siis. Se oli upea!

  Siis monenlaisia näkövinkkeleitä voi metsä antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä on niin miljoonan monimuotoinen!
   Varmaan upeaa lukea lasten kirjoitelmia metsästä.."kuvittelee"
   Kiitos vinkistä laitampa pojan tyttäreni kirjoittamaan metsästä.

   Poista