perjantai 20. kesäkuuta 2014

Valkoiset pellot ja yrttejä

Niittyjen ja peltojen ystävänä olen huomannut että  nämä valkeat kukkapellot
ovat kovasti yleistyneet. Ihan heti minulle ei tullut mieleen että kasvi olisi kuminaa.
Kuminahan on kaksivuotinen luonnonkasvi. Kaiketi tämä kumina muistuttaa eniten koiranputkea. 
Minulla on kyllä vaikeuksia tunnistaa putkikasveja toisistaaan. Kaikki melkoisen samanlaisia.
Kaiketi tässä oppii hissukseen..
Nykyisin kuminaa viljellään pellolla. Kauniita valkoisia peltoja.
Wikipediasta luin että kuminaa viljellään jo hehtaarimääräisesti enemmän
kuin sokerijuurikasta. Samasta kylvöstä voidaan korjata satoa 2-4 vuotta.
 Voi miten luontoa säästävää!
Suomi kuuluu johtaviin viljelysmaihin ja valttina on pitkä ja valoisa kasvukausi.
Kuminapelto kuhisee elämää. Hyönteisiä joka lähtöön.
Mun yrttipenkis on valtavan voimallinen kumina kasvusto.
Siemenet kyllä itäneet..huoks
Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen meinaan yrttien säilömiseen.
Satokausi yrttien osalta on alkanut.
Viikonpäivät kahelinkulmalla kuivuri on suhissut ja kuivattanut
huiman määrän erillaisia mausteita ja yrttejä. Niitä meillä kuluu roimasti.
Viherpönttö ystävältä sain näin mainiot sakset.
Jo menee yrtit silpuksi.
Eiliset kuivaukset ovat nyt purkitettu talven varalle.
Persiljat ja tillit odottelee vielä vuoroaan.
Huomenna ajattelin kuivatella lavendelia joka mulla
selvisi talven yli mainiosti pienessä yrttipenkissäni.
Mahtaisiko tuolla kuivurilla pystyä kuivattamaan ruusun kukkia?
Yrttien koti. Salvia alkaa kukkimaan ihan kohta.
Saksankirveli on meidän perheen suosikki yrtti.
Teemme siitä mm. maustevoita joka säilyy pitkään tai ei säily kun se syödään.
Maustevoihin laitan puristettua valkosipulia, silputtuja yrttejä (käytin nyt viinisuolaheinää, saksankirveliä, sitruunamelissaa), mustapippuria ja
loraus ruokaöljyä notkistamaan tuota meijerivoita.
Sekoitus sujuu vaikka isolla haarukalla, mutta joskus käytän tehosekoitinta.

Oikein mukavaa keskikesän aikaa kaikille!

5 kommenttia:

  1. Voi miten kivasti teillä hyödynnetään yrttejä! Niistä saa monet herkut talveen ja muihinkin vuodenaikoihin.
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  2. Voiko tuollaisella kuivurilla kuivata omenanpaloja vaiko pelkkiä yrttejä? Haaveilen kuivatuista omenista, kun hilloa ei kukaan jaksa syödä loputtomasti. Kaunista on teidän pihalla tuossa edellisessä postauksessa, tosi siistiä ja ihania kasveja ja kiveyksiä. Aurinkoista juhanusta (ainakin mieltä, jos ei säätä)!

    VastaaPoista
  3. Kuminapelto on varmasti kaunis näky! Hyvää juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
  4. Jokin aika sitten tuo suomalainen kuminaviljely oli päässyt televisiouutisiin. Ajattelin, että tällaisessa pienessä maassa kannattaisi enemmänkin panostaa erikoisuuksiin. Tuosta kuminastakin suurin osa menee vientiin, eikä se ollut laisinkaan mitätön summa.
    Yrttejä kyllä kannattaa viljellä itse, sillä kaupasta ostettuna ne ovat minusta tosi kalliita.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille kommenteista! Täysin olen unohtanut vastata.
    Hitunen juu tuo mun kuivuri on sellainen perus edullinen setti. Omena viipaleet kuivuu n.viis,kuus tuntia.
    Between jostakin luin että melkoinen tuo summa ja kaiken kruuna minusta se ettei peltoa tarvitse aina kylvää uudelleen.

    VastaaPoista