maanantai 14. tammikuuta 2013

Puutarhavajan inventaario

Talvi lomani alussa voinen taas heittäytyä siivous puuhiin.Kesällä päätin, että talvella on tehtävä jotakin tavara määrän kanssa joka puutarha vajassa pyörii! Tarvitsenko todella näitä kaikkia työkaluja?Mistä ihmeestä kaikki maailman kuokat ja harat ovat löytäneet juuri minun varastoni?
Asuuko varastossa puukko+kirves pariskunta joka sikiää itsekseen, tuottaen lisää pikkuisia puukkoja, vesureita ja kuokkia? Harava linjasto on täysin tukossa, pystynkö muka haravoimaan kymmenellä eri haravalla? Tietääkseni en..
Jos tässä oikein tarkaksi heittäydytään, niin käytössäni on vain ns.suosikki työkalut! Ei kun inventoimaan. Loppujen lopuksi maltoin luopua vain kahdesta puukosta, rikkinäisestä lehtiharavasta, ruostuneista ikivanhoista saksista, sivuleikkureista, katkenneesta rautakangesta, risasta lapiosta ja rälläkän renkuloista!
Hyvä alku tämäkin huomenna voin sitten jatkaa muun tavaran kimpussa esim. ruukut.

Jokaisella viherpöntöllä lienee työkalu tai kone josta ei sitten millään luovu. Työkalu voi olla elintärkeä ratkaiseva linkki puutarhan hoidossa. Mikähän on sinun suosikkisi?
Minun tärkeät työkoneeni ja instrumentit ovat:
No;1
Moottori sahani Mauri Makita, kavereiden kesken "Maukke". Sahan sain pojaltani äitien päivä lahjaksi. Hyvin äkkiä minulle ja Maukelle muodostui kiinteä suhde. Maukke hoitelee puutarhan puiden kaato työt jylhästi pöristen. Mihin pensasleikkurin teho loppuu, ärhäkkä Maukke jatkaa. Vajan seinällä pitää olla varoiksi useammat Mauken tekarit. Mieheni hoitaa Mauken hampaat!

No;2
Klasu eli klapikoneeni. Ilman en tulisi toimeen.  Ostin koneen edullisesti halpamyymälästä vuosia sitten.Klasu on palvellut uskollisesti ja täten ansainnut hintansa takaisin tuhat kertaisesti. Klasu tekee pöllistä hakkelusta hetkessä. Klapeilla lämpeää meidän koti. Klasu tarvitsee usein juotavaa kitaansa ja on tyytyväinen voitelu öljyyn. Ihana poika!

No;3
Punainen Paroni. Paroni on minun pikku traktorini. Paroni on liittynyt ammattiliittoon vuosia sitten. Muistuksena tästä kyljessä komeilee tarra,- Rahtarit! Tarra on eräänlainen ansiomerkki. Tarra kuvastaa myös Paroniin toimenkuvaa. Uskollisesti on vetänyt peräkärryssään kiviä, multaa, hiekkaa, jopa ratapöllejä. Peräkärry on sittemmin sanonut sopimuksen irti.Traktorin kanssa olen tehnyt retkiä läheiselle hiekkamontulle. Ai niitä yhteisiä matkoja, en kerro kaikkea. Paronin tehtävä kenttä on nykyisin suppea vain ruohon leikkuu. Paroni on äänekäs, oikukas ja punainen. Yhtäläisyyksiä emännän kanssa,ei voi mitään...
Vanhemmiten Paroni rukka on sairastellut. Paljon on varaosia tarvittu.
Valitettavasti minun pikkuiseni on siirtymässä eläkkeelle. En luopuisi millään!

No;4
Tähän ryhmään voi sitten luotella haravat, kuokat, puukot, kirveet,vesurit,rautakanki,lapiot,moska, tarikot, sakset,sipasut, leikkurit,vasara,sirppi, porakone,painepesuri,ilmakompura,kirves, leka jne...

Tässä tämä inventaario!

4 kommenttia:

 1. No joo! Sinun moottorisahasi on kyllä paljon kevyemmän näköinen kuin ukkoni ikivanha! Ja traktorikin!!! Ihailtavaa. Ja klapikone. Naapurissa on sellainen, joten naapurin poika ennenkin kävi auttamassa. Nyt oli niin ohuita rankoja, että riittää sellaisenaan, kunhan vaan on sitä syttypuuta sitten.
  Melkein joka kevät teen liiterinpohjasilpusta paketteja. Nyt on vain nuo lehdet muuttuneet niin pikkuisiksi. Onneksi on vielä Kaleva siihen työhön sopiva, jos naapurista saan vanhat mukaani. Hesarikin muuttui toisenlaiseksi. Noita lehtiasioitakin kun katsoo vähän eri näkövinkkelistä sellainen jolla on tulipesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minun sahani on kevyt ja laippa aika lyhyt. Paksuja puita ei ihan kaadella. Isännällä isompia ja raskaita.
   Liiterin pohjilla minäkin tomuttelen. Tuohia keräilen koreihin.
   Näillä eväillä mennään.

   Poista
 2. Katkennu rautakanki ?? Nyt viherpönttö rauhallisest aloittel nää kevättouhut ! Miten olis toi siementen kylvö tai vastaavaa. Sun lempparit on aika sähäkkää sorttii.
  Mun lemppari on ain ollu pistolapio, jonka sain miehelt aikoinas joululahjaks (paras lahja ikänäns).
  Toinen ehdottoman hyväks havaittu on fiskarssin vanhat yleissakset, käyttötarkoituksen rikkaruohojen poisto. Siis ei leikaten vaan nostaen. Saksien säätömahdollisuus on just se juttu, soveltuu parhaiten pienten rikkojen poistoon ja erikoisesti kukkien väleistä, ei vaurioit nitten juurii. Monenmoist rikkojen poistajaa oon kokeillu, mut en tään veroist.
  Kolmas lemppari hajos toissakesän, ol perintökalu. Nimittäin ite tehty istutuslapio, keskikokonen sellanen. Siin ol puinen varsi ja se istu mun käteen täydellisest (niin hyvin, et joskus se ei irronnu kädest koko päivän). Et se sen muistol.
  Nonni, muist sit Viherpönttö, et ei liikaa ekstriimii puutarhas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi rautakanki katkes kun tein kivi reunustaa. Fiskarsin lapio meni lavastaan poikki kun väänsin ratapölkkyy! Pitäs kestää kyllä tollanen vääntö.Rikkaruohoihin vanhat sakset taitaaki ol hyvät, pitää kokeilla.Nyt on kuule pakko ottaa pikkase iisisti kun polvi on kipee...sopivasti taas talvilomalla! Lepoisaa lomaa sullekkin!

   Poista