sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Tuulenpesillä

Taphrina betulina on kotelo sieni joka tekee lehtipuihin erillaisia epämuodostumia. Epänormaali haaroittuminen saa aikaan oksa rykelmän.
Lapsena kuvittelin , että tuuli rikkoo ja kasaa oksia palloksi!
Tuulenpesiä en ole nähnyt kuin koivuissa. Minusta tuulenpesät ovat jotain ihmeellistä mitä luonto voi rakennella. Vänkkyräisillä oksilla keikkuu palloja!


6 kommenttia:

 1. Mielenkiintosii on! Sitviel, ko rupee lähelt tutkii sellast pehkoo, varsinainen risukaaos. Männyis ja kuusis oon nähny tuulenpesii, mut ne onki sit mutaation aiheuttamii, vietävän kiinnostavii neki. Ja kaikki ne mukurat ja möykyt puitten rungois, tosi upeet. Täs ihan syttyy, nimittäin ku kevät tulee ja maa kuivahtaa vähä, ottaa meikä koirat ja kartan ja suuntaa ettiin keskelt mettää karttoihin merkittyi rauhotettui/ puitten erikoismuotoi. Siin jää stressi, tilal pelkkää euforiaa.
  Öitä! t: yöpöhkijä mettänpeikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupuissa en ole nähnyt tuulenpesiä. Muista lukeneeni et olis kärkisolun mutaatio. Uskon että tulee vastaan joskus komppaus&kuvaus reissulla. Metsäntutkimuslaitoksella on paljon tietoa näistä erikoisit tapauksist. Pahkaa verrataan ihmisen hyvänlaatuiseen tuumoriin!
   Stressi jää mettään, näin tämä menee

   Poista
 2. Tuovat satumaisen, mystisen tunnelman...

  VastaaPoista
 3. Hih, minä luulin vieläkin, että tuuli ne tekee!

  VastaaPoista