sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Talventörröttäjät

Talventörröttäjä on kasvi jonka syksyllä kuollut verso säilyy pystyssä talven yli. käytetään myös nimitystä ruohovartinen talvensiementäjä.
Suomen luonnossa on runsaasti ruohovartisia talvisiementäjiä. tälläisiä ovat useat heinäkasvit ja mykerökukkakasvit. Tavallisesti talventörröttäjiä näkee ojanpientareilla ja niityillä.
Linnut saavat tärkeää ravintoa talventörröttäjien siemenistä.


Useat talven törröttäjät ovat hyvin koristeellisia. Jäätyneet varret kahisevat tuulessa ja huurteinen kasvi on kaunis valkoisella hangella.
Puutarhaan on myös syytä valita kasveja jotka näyttävät upealta talvellakin. Mustialan hortensiaan on jäänyt vielä muutama kukintokin talven riepoteltavaksi.
Nauhuksen pallerot hajoavat kevät hangille ja niin minulla on paljon uusia palleroita luvassa..
Siemenet on punatulkkujen herkkua..
Erillaiset maksaruohot ovat myös tanakoita talventörröttäjiä puutarhassa.
Ritarinkannuksia, siemenkodat helisevät vielä.
Rantakukka on kaunis törröttäjä. Kukinnot huojuvat parinmetrin korkeudessa taustanaan joulukuinen kuulaan sininen taivas.

2 kommenttia:

  1. Oon kans sammaa mielt, et talventörröttäjii kannattaa ain jättää talven silmäniloks ja lintuin sapuskaks. Onneks oon ite syksysin hunsvotti ja siks mul jää paljon näit törröi talveks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari viimeistä syksyä olen laiskotellut ja jättänyt paljon törröttäjiä..sieltä ne keväällä löytyy ja mikkä ei löydy on hävinny heh!

      Poista