Puutarhassani ja sen ympäristössä elää monta tikkalajia. Löytyy Palokärki, Harmaapäätikka, Metsäviklo, Käenpiika ja "kaarnanpala" eli Puukiipijä. Yleisin on Käpytikka.
Käpytikan näkee ja kuulee päivittäin. Helmikuun loppuviikolla alkanut äänekäs rummutus kertoo Käpytikan kevään alkaneen. Rummutusta ja "kjik,kjik" ääntely tulee ryöppyinä.
Vanhan kivi-aidan takana keloilla käydään kisailua mikä on energiaa täynnä.
Kisailu tiivistynyt melkoiseksi kosintamenoiksi tällä viikolla. Pariskunta hyörii ja pyörii puiden runkojen ympärillä. Olenkin ajatellut, että pesäkolo ei voi kaukana olla!
Puutarhan reunamilla työskenteli metsuri kaataen siemenpuuksi jätettyjä mäntyjä.
Metsurin vinkistä otin vaarin ja aloin seurailemaan vanhaa haapaa puutarhavajani takana, ja siinäpäs se rakastavaisten kolopuu! Voi mikä upea löytö! Poikaset pitävät pesässä jatkuvaa kilkatusääntä, nyt ehkä taas mahdollisuus kuulla se! Ja ne lentoharjoittelut,-kaunista.
Käpytikan kolopuu. Pesäkolo haarautuvassa kohdassa. Lintukirjasta luin, että samaa koloa käytetään vain yksi pesimäkausi. Koloon muuttaa sen jälkeen uusi asukki.
Pesäpuussa ei ole moittimista, koristelukin on kaunista.
Rungolla kasvaa Haavankeltajäkälää. Keltaoranssi jäkälä muodostaa pyöreähköjä laikkuja, joiden pinnalle nousee kanelinruskeita kotelomaljoja. Olen nähnyt tikkojen hakkaavan näitä laikkuja ankarasti. Keltajäkälää on käytetty lankojen värjäykseen.
Pariskunnalla on käytettävissä monta pajapuuta pesäpuun lähistöllä. Kelopuita on kymmenkunta.
Kyllä on valittu hyvin pesäpuu kun oksat lähistöllö notkuu ravintoa.
Ohimennen laskin metsurin kaatamien puiden ikää..
Tämä laho koivu n.110v. tuuli taivutteli puutarhani puolelle ja pyysin metsuria kaatamaan vanhuksen. Latvukseen ei tullut enää lehtiäkään.Toivon, että metsänomistaja jättää koivun lahoamaan maahan.
Lahoava puu maassa tarjoaisi eläimille monta suojaa.
Lahoava puu maassa tarjoaisi eläimille monta suojaa.
Valtava mänty oli n.97- vuotias!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti